fbpx
Skip to main content

Landboprisen 2017 til Morten Alfastsen, Skibby

Nordsjællands Landboforening står som initiativtager til uddeling af en årlig pris – Landboprisen.

Det er formålet med prisen at sætte fokus på initiativer, der udfolder sig inden for landboforeningens medlemsområde. Ved uddelingen skal der bl.a. lægges vægt på, at prismodtageren har taget initiativ til nye produkter som kommer andre til gavn eller at vedkommende har ydet en stor indsats for fællesskabet, landbokulturen og udviklingen i landdistrikterne.

I år modtager Morten Alfastsen, Højstedgård, Skibby landboprisen for en stor og uegennyttig indsats for sine kollegaer og landbruget i Nordsjælland.

Søren Hansen uddelte prisen og sagde bl.a. følgende til Morten:

Morten vi har valgt dig som modtager af årets landbopris, fordi du med afsæt i godt landmandsskab på din egen bedrift med planteavl og svineproduktion har gjort en stor og uegennyttig indsats for dine kollegaer og landbruget i Nordsjælland gennem mange år.

Mange landmandskollegaer har nydt og nyder stadig godt af din viden og dine erfaringer, som du med stor glæde deler ud af.

På mange fronter har du været foregangsmand, hvor du med seriøsitet og faglig stolthed har vist vejen. I dine yngre dage var det som kursusleder i landbrugets efteruddannelse og gennem flere år også som praktikvært for landbrugslever. I dag er det inspiration og viden hentet ved konferencer, i faglitteratur eller ”guldkorn” høstet i planteavlen hjemme i Skibby, som du deler med dine landmandskollegaer. – Både som skribent i fagmagasinet Mark, ved erfamøder eller når forsøgsparcellerne i dine marker skal besigtiges.

Du er en dygtig frøproducent og en af hovedpersonerne i spinateventyret i HornsHerred,  hvor  2 % af verdens spinatfrø produceres. Også her deler du ud af viden og sørger for at hjælpe nye unge ”spirer” på vej og lade dem blive en del af frøeventyret.

På din egen rolige facon får du sat gang i udviklingen. For ud over at passe dit landbrug sammen med familien, har du også gennem årene haft tid til at gøre noget for andre ved at involvere dig i bl.a. landboforeningens bestyrelse, diverse udvalgsposter og finansieringsforeningen, hvor du i dag er formand.

Du er faglig med dine kollegaer, men du mestre også at dele ud af din faglighed og glæden ved dit fag med omverdenen.  For blot at nævne et par enkelte eksempler, så er du altid klar til at give en hånd med, når kollegaerne holder Åbent Landbrug, du sår solsikker langs parcelhushaverne, til stor glæde for beboerne og for et par år siden byggede du også en bænk midt i det smukke landskab, så de forbipasserende på Selsøvej kunne tage sig et hvil medens de nød udsigten over Selsø og Roskilde Fjord.  Og sådan kunne jeg blive ved med at komme eksempler på, hvordan du formidler dit fag, glæden ved naturen og landbokulturen.

Tak for dit store engagement Morten og hjertelig tillykke med Landboprisen 2017.