JENS OG CHARLOTTE WINTHER
Køerne er i centrum hos Jens og Charlotte
Mellem gule rapsmarker og fårefolde ligger gården Bredagergård. Her har den siden 1926 ligget højt i landskabet på halvøen Hornsherred, der er svunget af istiden. På Bredagergård bor Jens og Charlotte Winther med deres 155 sortbrogede malkekvæg mellem Roskildefjord mod øst og Isefjorden mod vest.

Malkerobotter og mælkeopvarmet hus
Gården er Jens’ fædrene gård, og den har været i familiens eje i tre generationer. Måske det ender med en 4. generation. Det vides ikke helt endnu, men som den eneste af deres børn har Maxine taget landmandsuddannelsen, og arbejder hjemme på gården. Bredagergård er en moderne gård, hvor det kun er Jens, Charlotte og Maxine, som arbejder. Malkningen foregår ved hjælp af robotter, hvor kørerne selv bestemmer, hvornår de vil malkes. Så tuller de ind i en boks, og her får de en snack at gumle på, alt imens robotten gør sit arbejde.
Jens har altid vidst, han skulle være landmand. Køerne er hans liv, og de kommer altid i første række. Som han siger “dyrene før folkene”, og sådan skal det være, hvis man vil drive en god gård med sunde køer, der leverer et prima produkt. Der er ikke meget hos familie Winther, der ikke handler om køer og mælk. Selv deres hus er varmet op af overskudsvarmen fra mælken, og det er hele året rundt.
NOLA er en hånd i ryggen
Jens og Charlotte bruger især Nordsjællands landboforening til regnskab, klimaregnskab og gødningsplaner. NOLA er for Bredagergård en professionel sparringspartner, og har også været behjælpelige de gange, gården har været en del af åbent landbrug. NOLA er i ryggen på Bredagergård, og kan ikke undværes.
Vi skal åbne os op og fortælle de gode historier
Selvom køerne på gården er de absolutte stjerner, så foregår der et væld af andre aktiviteter omkring dem. Det er Charlotte, der, ved siden af sit deltidsjob, står for events, og hun arrangerer både rundvisninger, børnefødselsdage, skoleture, og åbent landbrug. For hende og Jens er det vigtigt, at gården åbnes op mod omverdenen. Det handler ikke kun om at vise den smukke gård frem. Det handler mere om en holdning til, at hvis dansk landbrug skal være noget for den danske befolkning, og skal bestå, skal man være udadvendte. Landbruget skal vise, hvad det er, og hvem man er. For familien på Bredagergård er det vigtigt at kommunikere, hvordan produkterne bliver lavet, for det giver goodwill hele vejen rundt, samtidig med at det starter en nødvendig samtale omkring dansk landbrug, selvom den ikke altid er let.