JESPER BACK LAURITSEN
JESPER TROR PÅ FREMTIDEN: DER ER ALTID EN LØSNING OG FLERE I SKUFFEN
Det har nok altid ligget et eller andet sted i kortene, at Jesper skulle blive landmand og drive Askebakkegaard videre efter sin far. Det med at sidde stille på stolen, var ikke lige det, Jesper synes var det sjoveste – han ville gerne ud i virkeligheden og bestille noget, og det var i landbruget, at han havde den største interesse.
Jesper Bach Lauritsen, 49, uddannede sig derfor til landmand fra Vejby Landbrugsskole og driver i dag fødehjemmet Askebakkegaard i Sverkilstrup sammen med sin hustru Anne-Mette og seks fuldtidsansatte medarbejdere. Vejen til at blive selvstændig startede med et I/S i årene 2005 til 2013, hvor Jesper drev gården sammen med sin far.
Jesper er selv 2. generation på Askebakkegaard, og om en af parrets fire børn en dag vil overtage gården og blive 3 generation, melder historien ikke noget om – hvem ved!


FARFARS KØER
Staldene, som gennem tiden er blevet bygget meget større, rummer i dag 350 Jerseykøer med opdræt. Der har altid været jerseykøer på gården og besætningen er bygget op over den stambesætning , som Jespers farfar og farmor købte for snart 100 år siden.
Der bliver fortsat passet godt på kalvene, så grundlaget for at føre stambesætningen videre, kan bevares. Det er Anne-Mette, som tager sig af den del af bedriften, og hun tog allerede i 2010 beslutningen om, at hun ville være landets bedste kalvepasser. Det er Anne-Mette også blevet, for intet er overladt til tilfældighederne i kalvepasningen.
VIBERNE STORTRIVES
En gåtur udover markerne og på engen om foråret viser, at naturen har det rigtig godt på Askebakkegaard. Viber og vibeunger trives i bedste velgående. At der er mange viber, må betyde, at der både er levesteder og noget at leve af. Jesper gør ikke meget ud af at lave mange nye tiltag for biodiversiteten, fordi de allerede eksisterer. ”Vi har engene, vandhuller, læhegn, stenbunker og meget mere, der er føde, og der er levesteder til insekter, fugle og andet vildt. Nogle gange skal man bare åbne øjnene og se dem, fortæller Jesper.
VI SKAL HJÆLPE DE UNGE PÅ VEJ
Jesper har på landbrugets vegne en ukuelig optimisme om fremtiden. Jesper er opdraget med, at der altid findes en løsning, og at der er flere i skuffen, man skal se bare se dem. Det er et opdrag som Jesper har taget til sig og gerne vil give videre. Der er alt for mange inden landbrugserhvervet, som er vanvittig gode til at lukke og slukke i deres fortælling – men er der nogen, som vil overtage noget, der er på vej til at lukke ned?
Står det til Jesper, fortsætter han selv med fuld knald i 15-20 år endnu. Hvis virksomheden er fornuftig på det tidspunkt, så skal den sælges til nogen, som har lyst til at drive det videre. Jesper mener, at vi i landbruget skal være bedre til at lære de unge op og tage dem ind på bedriften, hvor de kan hjælpe til fra en tidlig alder – Man skal have lov til at prøve det af. Jesper får mange henvendelser fra landbrugselever, som gerne vil i praktik – og det glæder ham.
