Kommunernes arbejde i den grønne trepart
Af udtagningskonsulent Kirsten Marie Risbjerg
Kommuner rundt i hele landet er i øjeblikket travlt beskæftiget med at tegne arealer, som potentielt kan blive til udtagningsprojekter, ind i planlægningsværktøjet MARS. Allerede i september skal de være klar med deres ”skitseprojekter”, altså første bud på arealer, der skal kigges nærmere på i den grønne trepart.
Skitseprojekterne er arealer, der skal kigges nærmere på. De indtegnede arealer kan muligvis blive til udtagningsprojekter, hvis de er teknisk egnede og hvis de involverede lodsejere siger ja.
Alle udtagninger er frivillige* for lodsejerne og du får kompensation for at holde op med at dyrke jorden (eller erstatningsjord).
*Det er planlagt, at der kommer en CO2-afgift på arealer, der kunne være med i et klima- lavbundsprojekt, hvor projektet gennemføres, men lodsejer siger nej til at være med.
Inden et projekt kan sættes i gang, skal der gennemføres en teknisk og en ejendomsmæssig forundersøgelse. Den tekniske forundersøgelse skal afklare, om projektet kan lade sig gøre og om man kan forvente at få de ønskede effekter ud af projektet. Der bliver blandt andet kigget på, om det er teknisk muligt at komme tilbage til naturligt højere vandstand ved at afbryde dræn og pumper eller kaste grøfter til, UDEN at der bliver vådt på naboarealerne.
Den ejendomsmæssige forundersøgelse handler om lodsejerne i projektområdet. I vil blive inviteret til møder med kommunen, hvor I kan få indflydelse på, hvordan projektet skal udformes. Der er også mulighed for at få op til 10 timers gratis rådgivning fra en udtagningskonsulent om skat og økonomi ved at indgå i et projekt.
Alt dette sker før, du skal sige ja eller nej til at være med i projektet.
Hvis du går med i et projekt, får du kompensation for at holde op med at gøde, sprøjte og høste afgrøder på arealet. Arealet bliver tinglyst som varig natur. Du beholder ejendomsretten og kan stadig f.eks. afgræsse arealet og gå på jagt.
VIL DU VIDE MERE?

forenings- og kommunikationskonsulent
48225243
29406525
hps@agrovi.dk
af udtagningskonsulent kirsten marie risbjerg kommuner rundt i hele landet er i øjeblikket travlt beskæftiget med at tegne arealer, som potentielt kan blive til udtagningsprojekter, ind i planlægningsværktøjet mars. allerede i september skal de være klar med deres ”skitseprojekter”, altså første bud på arealer, der skal kigges nærmere på i den grønne trepart. skitseprojekterne er arealer, der skal kigges nærmere på. de indtegnede arealer kan muligvis blive til udtagningsprojekter, hvis de er teknisk egnede og hvis de involverede lodsejere siger ja. alle udtagninger er frivillige* for lodsejerne og du får kompensation for at holde op med at dyrke jorden (eller erstatningsjord). *det er planlagt, at der kommer en co2-afgift på arealer, der kunne være med i et klima- lavbundsprojekt, hvor projektet gennemføres, men lodsejer siger nej til at være med. inden et projekt kan sættes i gang, skal der gennemføres en teknisk og en ejendomsmæssig forundersøgelse. den tekniske forundersøgelse skal afklare, om projektet kan lade sig gøre og om man kan forvente at få de ønskede effekter ud af projektet. der bliver blandt andet kigget på, om det er teknisk muligt at komme tilbage til naturligt højere vandstand ved at afbryde dræn og pumper eller kaste grøfter til, uden at der bliver vådt på naboarealerne. den ejendomsmæssige forundersøgelse handler om lodsejerne i projektområdet. i vil blive inviteret til møder med kommunen, hvor i kan få indflydelse på, hvordan projektet skal udformes. der er også mulighed for at få op til 10 timers gratis rådgivning fra en udtagningskonsulent om skat og økonomi ved at indgå i et projekt. alt dette sker før, du skal sige ja eller nej til at være med i projektet. hvis du går med i et projekt, får du kompensation for at holde op med at gøde, sprøjte og høste afgrøder på arealet. arealet bliver tinglyst som varig natur. du beholder ejendomsretten og kan stadig f.eks. afgræsse arealet og gå på jagt.
https://nola.dk/contact/helena-p-soerensen/